Skip to main content
2. april 2024

Thomas Brandt Kjær er danmarksmester i klatring: ”En vigtig personlig sejr”

26-årige Thomas Brandt Kjær fra Østerbro har vundet Dansk Bouldering Mesterskab efter 17 års dedikation til klatring. At have det sjovt og tro på sig selv har været afgørende for, at han er nået til tops.

Af: Boulders | Foto: Boulders
PRESSEMEDDELELSE

Thomas Brandt Kjær fra Østerbro er netop løbet med sejren i danmarksmesterskabet i klatring, Dansk Bouldering Mesterskab, hvor han var repræsenteret i seniorkategorien for klatrere over 20 år. Den 26-årige landsholdsklatrer, der til dagligt klatrer i Boulders i Sydhavn, har trænet sig op til konkurrencen i to år, men har drømt om sejren, siden han for første gang trak i klatreskoene som 9-årig på en rejse med sin far.

Siden jeg var barn, har danmarksmesterskabet stået på listen over ting, jeg gerne vil opnå i mit liv. Det var vildt endelig at stille op, og det krævede et ekstremt fokus at præstere over for et publikum på flere hundrede mennesker og en speaker, der råbte, siger

Thomas Brandt Kjær og tilføjer:

Mens alles øjne var rettet mod mig, skulle jeg blandt andet hoppe op på et fodtrin og lande i en specifik position helt inde ved væggen for ikke at falde. Det krævede både styrke og tro på mig selv at gennemføre, og derfor har jeg arbejdet meget med begge dele. Jeg var nødt til at fortælle mig selv, at jeg kunne klare det, for uden selvtilliden havde jeg fejlet. Det er en lektie, jeg tager med i mange henseender af livet. 

Dansk Bouldering Mesterskab blev afholdt i Danmarks største klatrehal, Boulders i Hvidovre. Klatrerne dystede i landets mest populære klatreform, bouldering, som er kendetegnet ved lave udfordrende klatrevægge på fire meter i højden og madrasser som faldunderlag. Ifølge Martin Videbæk Pedersen, direktør i Boulders, var konkurrencefeltet skarpt:

 Danmarksmesterskabet repræsenterer det højeste niveau af konkurrenceklatring i Danmark. Især de senere år har konkurrencemiljøet inden for klatresporten udviklet sig markant, og udfordringen er blevet en stor motivationsfaktor for mange. Derfor har konkurrencefeltet været skarpt, og Thomas Brandt Kjær leverede et imponerende højt niveau hele vejen igennem, siger Martin Videbæk Pedersen.

En altoverskyggende dedikation

I 17 år har klatresporten præget stort set alle aspekter af Thomas Brandt Kjærs liv, fortæller han:

Jeg har været på eventyr og klatret på klipper verden over, og jeg har fundet et fællesskab i klatringen med min kæreste og mange gode venner. Jeg dedikerer meget tid på klatring som landsholdsklatrer, og klatring har også været et tema i mange skoleprojekter. På min uddannelse til maskiningeniør har jeg brugt min viden om materialevidenskab og styrkelære til at lave klatregreb.

Thomas Brandt Kjær har netop været i Sverige og bestige store sten med sin kæreste og to venner.

Vi var i sommerhus tæt på skoven, hvor der lå store sten spredt fra istiden. Hver sten havde unikke linjer, der gav anledning til nye klatreveje og -bevægelser. Det føltes som et eventyr at udforske skovens sten og se, hvilke problemstillinger og udviklingsmuligheder de gemte på,

siger Thomas Brandt Kjær og tilføjer:

Mine venner er ikke konkurrenceklatrere, men modsat andre elitesportsgrene er klatring aldrig ensomt, fordi alle uanset niveau kan klatre sammen. At blive danmarksmester har været mit personlige mål, siden jeg var barn, og det er lykkedes mig at nå til tops, fordi jeg i mine tusindvis af træningstimer har haft det sjovt i selskab med andre.

Fakta:

Boulders er en landsdækkende klatrekæde med afdelinger i Aarhus, København og Odense, som har eksisteret siden 2009. Med ugentlige opdateringer af klatreruter på otte sværhedsgrader er der udfordringer for både nye som erfarne. Læs mere på www.boulders.dk