Skip to main content
20. februar 2024

Stor dag: Elefantunge født i ZOO

Natten til tirsdag kom en elefantunge til verden i Zoologisk Have København. Moderen er 16 år gamle Kumari.

Af: Zoologisk Have i København | Foto: Frank Rønsholt
PRESSEMEDDELELSE

Kl. 02.39 natten til tirsdag skete det, som dyrepassere, dyrlæger – og mange andre medarbejdere i ZOO har ventet mange måneder på: En elefantunge kom til verden i elefantanlægget i ZOO.

Fødslen af den lille unge skete fint og naturligt med hele flokken involveret som hjælpere.

Allerede få minutter senere var ungen på benene og gik rundt blandt resten af flokken.

En fødsel er en meget social begivenhed i en elefantflok, og man kan da også se på overvågningsbillederne, at hele flokken er involveret. De voksne hunner støtter og hjælper den fødende og har samtidig en vigtig rolle i at holde eventuelle større unger på afstand. Efter fødslen hjælper ’tanterne’ også ungen hurtigt på benene, og i løbet af de første døgn er det meget vigtigt, at de får vist ungen vej til patterne for at die, forklarer zoologisk direktør Mads Bertelsen.

Netop den første diegivning er en af de vigtigste milepæle, dyrepasserne i disse timer holder særligt øje med.

Derudover skal vi gerne se, at den hurtigt kommer op at stå samt får tisset, lyder det fra den zoologiske direktør.

Man er endnu ikke sikker på, hvilket køn elefantungen har.

Administrerende direktør Pernille Mehl hilsner også den nye unge meget velkommen.

Personligt har jeg meget forventningsfuldt gået og ventet de seneste uger på at ungen skulle komme. Jeg glæder mig meget til at vores gæster skal møde vores lille nye medlem af ZOO- familien. 

Der bor nu to elefantunger i ZOO København. Udover den nyankomne har vi Mun som kom til verden i 2020.

Fakta:

 • Mor: Maha Kumari, Født i 2007 i Køln ZOO. Hun kom til København ZOO i september 2019. Den nyfødte kalv er hendes anden unge. Den første unge er udstationeret i en Ungarsk ZOO, hvor han er en del af en elefant ungkarleflok.
 • Far: Fahim. Født i 2005 i Zürich ZOO. Fahim kom i december 2021 til København ZOO som ny avlshan efter anbefaling fra det Europæiske avlsprogram for Asiatiske elefanter. Den nyfødte kalv er hans anden unge. Fahims førstefødte bor i Rotterdam ZOO.

Elefantfødsler i zoologiske haver er forholdsvis sjældne. Det samlede tal indenfor det sidste år er 18 elefanter på verdensplan.

 • En elefant er drægtig i 22 måneder, hvilket er det længste i dyreriget.
 • I naturen foregår fødsler i flokken. De andre hunner hjælper til under fødslen og sørger for at holde de store unger på afstand. Samme tilgang praktiseres i Zoologisk Have København, hvor målet er, at elefanterne klarer fødslen helt uden indblanding fra dyrepassere eller dyrlæge. Hannen er ikke til stede under fødslen.
 • En nyfødt elefant vejer 70-90 kg ved fødslen
 • Dyrepasserne følger elefantungen nøje de første døgn, og her er en række af de vigtige milepæle, de kigger efter:
  • Ungen skal op at stå
  • Ungen skal hurtigt i gang med at die. Både moren og de andre hunelefanter hjælper med at guide ungen, så han finder vej til patterme
  • Ungen skal også meget gerne tisse, da det er tegn på, at den får væske nok, og den skal finde et normalt mønster mellem at hvile og die

ZOO’s elefantflok består af:

-Kungrao, hunelefant, født 1998 i Thailand og kom til København ZOO i november 2001 som en donation til det danske folk fra det thailandske folk.

– Surin, hunelefant, født i 1998 i Thailand, ankom sammen med Kungrao i november 2001 som en donation til kongeparret fra det thailandske folk. Mor til Mun.

–  Mun, hunelefant, født 1. oktober 2020 her i ZOO, mor Surin, far nu afdøde hanelefant Chang.

– Kumari, hunelefant, født i 2007 og ankommet til ZOO fra Køln ZOO i 2019

– Fahim, hanelefant, født i 2005 i Zürich ZOO, ankom til ZOO i 2021 fra Rotterdam ZOO, far til Kumari’s nye unge.