Skip to main content
13. juni 2023

Queer i København gennem 1000 år: Københavns Rådhus fejrer mangfoldigheden med gratis udstilling

Københavns Rådhus fejrer både mangfoldigheden og LGBT+ Danmark, der i år fylder 75 år med udstillingen ’Queer i København gennem 1000 år’, som alle gratis kan opleve.

Af: Rikke Hansen | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA KØBENHAVNS KOMMUNE KULTUR- OG FRITIDSFORVALTNINGEN

Københavns Rådhus fejrer både mangfoldigheden og LGBT+ Danmark, der i år fylder 75 år med udstillingen ’Queer i København gennem 1000 år’, som alle gratis kan opleve.

Kom med på en fascinerende tour de force i Københavns queerhistorie med plancheudstillingen ”Queer i København gennem 1000 år”, når rådhushallen tre dage i juni danner ramme om udstillingsspottet.

QR-koder på plancherne giver adgang til en lydrejse om alt fra vikingeguder, der skifter køn, de første hede møder i Ørstedsparken i 1800-tallet til kampen for ligestilling for loven.

Hør for eksempel om mænd, der mødes på volden, eller om de to kvinder, der i begyndelsen af 1700-tallet lykkedes at blive gift med hinanden i Sankt Nikolaj Kirke.

København har i årene der er gået, spillet – og spiller fortsat en helt særlig rolle for LGBT+ bevægelsen. Det første registrerede partnerskab blev eksempelvis indgået ved Københavns Rådhus, hvilket både var en verdenssensation og en historisk sejr for LGBT-bevægelsen.

LGBT+ og København udgør en stærk fortælling om et parløb mellem en bevægelse og en by, som har haft betydning for Danmark og inspireret internationalt. Med udstillingen og jubilæet fejrer vi både, at der skal være plads til forskellighed – uanset seksualitet og køn – og Københavns store mangfoldighed fortæller kultur- og fritidsborgmester, Mia Nyegaard (RV).

Lydfortællingen er skabt af Københavns Museum, og kan opleves ved hjælp af mobiltelefon, hvor man kan lytte til historier om mennesker, der på en eller anden måde afveg fra de gældende normer fra vikingetiden til i dag.

København er en mangfoldig og åben by, faktisk den mest queer-venlige by i hele verden ifølge Lonely Planet. Men for de mennesker, hvis kærlighed ikke har fulgt de traditionelle kønsroller, har byen ikke altid været sådan. Udstillingen fortæller historier om retten til kærlighed, og jeg håber, at mange vil kigge forbi, siger Louise Jacobsen, der er museumschef på Københavns Museum.

’Queer i København gennem 1000 år’ åbner den 22. juni klokken 10 med fernisering og er herefter åben i tre dage for alle, der har lyst til at kigge forbi.

Få måneder efter vores forenings stiftelse i 1948 blev København vores hjemsted og har været det lige siden. I årtierne siden har vi skabt mødesteder og fællesskaber for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner her i byen – og for mange LGBT+ personer i alle aldre har København en særlig plads i hjertet. Vi er derfor enormt stolte over at vi kan fejre byen København samtidig med at vi fejrer fødselsdag og hele den danske LGBT+ bevægelse, siger Susanne Branner Jespersen, sekretariatschef for LGBT+ Danmark.

Mia Nyegaard og Susanne Branner Jespersen byder velkommen til åbning af udstillingen d. 22. juni kl. 10 for pressen. Alle er velkomne.

Udstillingens åbningstider:

Torsdag d. 22. juni: 10.00 – 16.00

Fredag d. 23. juni: 9.00 – 16.00

Lørdag d. 24. juni: 9.30 – 13.00