Skip to main content
3. november 2023

Onsdag havde Dronningen, Oh Land og 28 dansere første prøvegang på årets store juleballet

Danserne fik taget de første dansetrin, og dele af scenografien blev besigtiget, da Tivoli i onsdags havde første prøvegang på Snedronningen, som har repremiere i Tivolis Koncertsal den 30. november.

Af: Isabella Ravn | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA TIVOLI

Danserne fik taget de første dansetrin, og dele af scenografien blev besigtiget, da Tivoli i onsdags havde første prøvegang på Snedronningen, som har repremiere i Tivolis Koncertsal den 30. november. Nanna Øland Fabricius, bedre kendt som Oh Land, er musikeren bag juleballetten, og H.M. Dronning Margrethe har skabt scenografi og kostumer. Begge var mødt op for at overvære de spændte balletdansere, som kommer fra hele verden.

Med en måned til repremieren, havde juleballetten Snedronningen i onsdags første prøvegang, og Oh Land og H.M. Dronning Margrethe var derfor mødt op for at møde de veloplagte og glade balletdansere i Tivoli. For nogle af balletdanserne er det første gang, at de skal danse H.C. Andersens klassiske eventyr om Snedronningen, som i Tivolis udgave er koreograferet af stjernekoreografen Yuri Possokhov.

Efter en kort introduktion til holdet bag og forestillingen, introducerede de i alt 28 dansere, som kommer fra så forskellige lande som Cuba, Italien, Frankrig og Danmark, sig for Dronningen og gav derefter prøver på den såkaldte ”Town Scene” med Kay som solist. Og selvom det kun er første prøvegang, var der anerkendende nik og smil til de unge dansere fra både H.M. Dronningen, Oh Land og Peter Bo Bendixen. Under dagens prøvegang var der også tid til at se på nogle af de scenografier og rekvisitter, som bliver brugt under forestillingen, og så kunne Dronningen vise en ny skitse til den scenografi, Hendes Majestæt har skabt til forestillingen.

H.M. Dronningen, som har stået for scenografien og kostumerne, sagde om den kommende opsætning af Snedronningen, som er den tredje i Tivoli:

Jeg har altid syntes, at Snedronningen var sådan et dejligt eventyr, som fortæller så meget og er så fyldt med billeder, så det er dejligt at være tilbage igen. Jeg ser meget frem til den tredje opsætning, og det er herligt, at vi nu ved, at vi kan. Vi gjorde det godt første gang, rigtig godt anden gang, og nu skal vi bare vise, at vi kan igen. Det ser jeg meget frem til, for vi har alle lagt så meget i det, så det er herligt at få lov til at prøve det en tredje gang.

H.M. Dronningen præsenterede også en ny skitse under prøvegangen. Om den sagde hun:

Vi har tilføjet en ny lille detalje i år. I scenen hvor Gerda og Kay besøger deres bedstemor, og man opdager, at bedstemoderen har en fortid som balletdanser, ville vi gerne uddybe dette lidt mere. Derfor har jeg tegnet en tegning, som skal hænge på væggen hos bedstemoderen, som viser, hvordan hun så ud som sylfide.

Oh Land, som har lavet musik til balletten, siger om repremieren af Snedronningen:

Jeg kan huske Snedronningen fra min barndom. Den havde gjort stort indtryk på min far, som havde fået fortalt den af sine forældre, og så fortalte han den videre til mig. Og nu har jeg givet det videre til mine børn, som også er helt opslugte af den. Så det er en historie, som er gået i direkte arv i min familie.

Om samarbejdet med Dronningen og resten af holdet siger Oh Land:

Det er et godt samarbejde, hvor jeg ikke føler, at jeg er gået på kompromis. Vi er landet et sted, hvor det er historien, der er i centrum og hvor musik og rekvisitter spiller sammen om at skabe en helhed.

Peter Bo Bendixen, balletchef i Tivoli, siger:

For mange er det en fast tradition at opleve årets juleballet i Tivolis Koncertsal, og det er mig en stor glæde, at vi i år endnu en gang kan præsentere Snedronningen, Tivolis egen fortolkning af H.C. Andersens tidløse eventyr. I opførelsen af det udødelige og magiske eventyr medvirker, ud over Tivoli Balletteaters faste dansere, en række talentfulde balletbørn fra Tivolis Balletskole. Yuri Possokhov har stået for koreografien, Oh Land for musikken og H.M. Dronning Margrethe har skabt kostumer og scenografi. Det bliver en stor fornøjelse at samle hele holdet igen, og vi glæder os i Tivoli til at byde både børn og voksne velkommen til endnu en uforglemmelig jul med Snedronningen.

Om Snedronningen

Snedronningen er en poetisk og musikalsk familieforestilling efter H. C. Andersens eventyr. Det er en hjertevarm fortælling om venskab og mod. I forestillingen medvirker hele 35 dansere foruden balletbørn fra Tivoli Balletskole og musikere fra Tivoli Copenhagen Phil.

Snedronningen er en ballet for hele familien og har premiere den 30. november og opføres til og med den 23. december. Med billet til Snedronningen får man også adgang til Jul i Tivoli. Snedronningen havde urpremiere i Tivoli i 2019 og blev mødt med begejstring fra anmeldere og publikum. Siden da har over 50.000 besøgende oplevet Gerda og Kays kamp mod den onde Snedronning.

“Se så! Nu begynder vi,” begynder eventyret om Snedronningen, som H.C. Andersen skrev tilbage i 1845. Historien følger børnene Gerda og Kay, der står over for mange prøvelser, efter Kay får en splint fra et forhekset spejl i sit øje og bliver kidnappet af den iskolde Snedronning. Gerda, en modig og beslutsom ung pige, begiver sig ud på en farefuld færd for at befri sin ven. Undervejs oplever hun magiske haver, møder prinser og røvere, og træffer skæbnesvangre valg, før hun endelig når Snedronningens palads for at redde Kay.

Da balletten først blev opført, var målet at give H.C. Andersens rørende eventyr en nyfortolkning, der udforskede store temaer som kærlighed, mod, ondskab og uskyld. Kunstnerne bag forestillingen udfordrede sig selv og hinanden, og resultatet blev en balletfortælling om djævelskab, savn og venskab, skræddersyet til Koncertsalens store scene.

Snedronningen blev vel modtaget af både publikum og anmeldere, og en dokumentar med titlen “Snedronningen – en ballet bliver til” fulgte skabelsesprocessen, hvilket tiltrak opmærksomhed fra internationale tv-stationer som CNN, BBC og EuroNews.

H.M. Dronningen, musikeren Oh Land og den prisbelønnede koreograf Yuri Possokhov samarbejdede også om opsætningen af Askepot, som tidligere er blevet opført på Pantomimeteatret i Tivoli.

H.M. Dronning Margrethe har etableret sig som en erfaren scenograf inden for Tivolis balletverden og har bidraget til hele otte forskellige forestillinger. Hendes tidligere værker inkluderer Fyrtøjet, Svinedrengen, Askepot og den ikoniske Nøddeknækker, der indeholder over 100 kostumer og adskillige imponerende scenografier. Hun har desuden netop stået for at lave kulisserne og kostumerne til filmatiseringen af Netflix-filmen Ehrengard: Forførelsens kunst, som bygger på Karen Blixen-klassikeren.

Oh Land bag musikken

Den populære sanger og musiker, Nanna Øland Fabricius, bedre kendt som Oh Land, er hjernen bag musikken til Snedronningen. Det er anden gang, at hun komponerer musik til en ballet, den første var Askepot, som også havde Dronningen som scenograf og kostumedesigner. På det seneste har hun med succes medvirket som dommer i X Factor, og med en fortid som balletdanser har hun det rette mix af kompetencer til at skabe den musikalske ramme omkring Snedronningen. Musikken er orkestreret og arrangeret af Nanna Øland Fabricius og hendes mand Adi Zukanovic, som også er forestillingens kapelmester. Musikere fra Tivoli Copenhagen Phil spiller tonerne til stykket.

Om Oh Land
Oh Land, med det civile navn Nanna Øland Fabricius er sanger, musiker og X Factor-dommer. Hun udgav i september 2023 albummet Tusk or Tooth. Hendes største hit er sangen White Nights, der blev udgivet i 2011 og blev et kæmpe hit både i Danmark og internationalt. Som sangskriver har hun arbejdet med Pharrell, Sia og John Legend, og hun har turneret verden flere gange, både som hovednavn og som support for bl.a. Katy Perry og Sia.

Om Yuri Possokhov
Uddannet balletdanser i 1982. Siden danset 10 år på Bolsjoj-teatret, hvor han hurtigt blev solodanser. Senere i karrieren blev han solodanser i Den Kgl. Ballet og derefter i San Francisco Ballet frem til 2006. Sideløbende med dansekarrieren studerede han koreografi og debuterede som koreograf i 1997. Han har siden skabt en lang række værker til førende kompagnier over hele verden, blandt andet San Francisco Ballet, Den Kgl. Ballet og Bolsjoj-balletten. I 2016 skabte han sammen med H.M. Dronningen og Oh Land balletforestillingen Askepot til Pantomimeteatret.

H.C. Andersen
Hans Christian Andersen der om nogen er Danmarks nationaldigter blev født i Odense den 2. april 1805 som søn af en vaskekone og skomager. Det er en kendt sag, at unge Andersen fra barnsben var optaget af teater og havde store ambitioner. Han besluttede at søge lykken i København som 14-årig og havde i starten ikke ret meget held. Heldigvis var der andre som havde øje for det spirende talent. Han fik hjælp til at uddanne sig og snart begyndte skriverierne at tage over fra drømmene om et liv på de skrå brædder. H.C. Andersen har skrevet sig ind i verdenslitteraturen med eventyr som Den grimme ælling, Fyrtøjet og Prinsessen på ærten mm. Han elskede ballet og han besøgte også Tivoli, hvor han fik inspiration til eventyret til Nattergalen. Han døde i 1875, og det blev bl.a. markeret med et stort fakkeloptog i København.

Tivoli Balletteater

Tivoli Balletteater er Tivolis eget balletkompagni, der spiller forestillinger på Pantomimeteatret.
I løbet af sommersæsonen i Tivoli spillede 306 forestillinger, fordelt på klassiske balletter, pantomimer og moderne danseforestillinger. Tivoli Ballet Teater er det eneste klassisk funderede balletkompagni herhjemme, ud over Den Kongelige Ballet. Kompagniet har stærke samarbejdspartnere og aktiviteter udenfor Haven. F.eks. står Tivoli Ballet Teater står også for gæsteoptræden af internationale balletkompagnier som Alvin Ailey American Dance Theater og New York City Ballet samt juleballetterne Nøddeknækkeren og Snedronningen i Koncertsalen. Tivoli Ballet Teater ledes af Peter Bo Bendixen.

Koreografi og iscenesættelse: Yuri Possokhov
Musik: Oh Land (Nanna Øland Fabricius) og Adi Zukanovic
Scenografi og kostumer: H.M. Dronning Margrethe II

Libretto: Camilla Hübbe
Kapelmester: Adi Zukanovic
Orkester: Musikere fra Tivoli Copenhagen Phil

Repremieredato: Den 30. november kl. 19.00

Scene: Tivolis Koncertsal

Genre: Familieforestilling/Ballet

Aldersanbefaling: Fra 8 år
Pris: Fra 220 kr. inkl. gebyr og entré til Jul i Tivoli

Forestillingen er muliggjort med støtte fra Augustinus Fonden.

Læs mere på www.tivoli.dk

Pressefotos Tivoli – Foto: Keld Navntoft.