Skip to main content
8. marts 2023

Ny bogudgivelse: Hvornår står solen op over ME-patienter i Danmark

Ny bogudgivelse sætter fokus på ME, og de følgesygdomme patienterne efterfølgende lider af som konsekvens af sygdommen.

Af: Viktor Bork | Foto:

ME, eller Myalgisk encephalomyelitis, er en uhelbredelig sygdom, som omtrent 16.000 danskere lider af. Lone Dalsgaard har i sin bog Hvornår står solen op over ME-patienter i Danmark skrevet om sine egne oplevelser med ME og om kampen mod et sundhedssystem, der hverken har ressourcerne eller kompetencerne til at bekæmpe sygdommen.

Myalgisk encephalomyelitis (ME), eller i folkemunde Kronisk træthedssyndrom, er en kronisk sygdom, som omtrent 16.000 danskere lider af. Sygdommen rammer nerve-, immun- og hormonsystemet og efterlader patienterne med en række forskellige symptomer som smerter, svimmelhed og udmattelse. Selvom ME ikke er en sjælden sygdom, er kendskabet til den begrænset. ME-patienterne kæmper derfor ikke kun mod en svækkende sygdom – men også imod et sundhedssystem uden de nødvendige kompetencer og ressourcer.

Lone Dalsgaard sætter i sin nye bog Hvornår står solen op over ME-patienter i Danmark fokus på denne gråzone i det danske sundhedsvæsen. Med udgangspunkt i sine egne oplevelser som ME-patient skildrer hun de sundhedsfaglige og personlige problemstillinger, man hver dag lider under som ME-patient.

En kontrastfyldt læseoplevelse

Bogens tema er tungt og hårdtslående – men det er selve bogen ikke. Som en kontrast til bogens tunge temaer er den modsat letlæselig og uproblematisk fremadskridende. Bogen er fortalt igennem en sympatisk jegpersonsfortæller, der svarer til forfatterens egen virkelig person. Dette litterære greb giver fortællingen en personlig og dramatisk dimension i og med, at vi personligt og nøgent får udleveret forfatternes egen virkelig historie.

En fællesnævner i den personlige fortælling er forfatternes brug af metaforer. Metaforerne fungerer godt i denne sammenhæng, da de giver læseren mulighed for at begribe den ellers personlige fortælling. Som titlen også antyder forsøger forfatteren nemlig ikke udelukkende at fortælle sin egen personlige historie, men derimod at kaste lys og opmærksomhed på et mørkt emne.

Selvom forfatternes egen historie om livet som kronisk syg er dybt personlig, kan den dog være af inspiration til mange – også dem der ikke er sygdomsramt. Midt i et voldsomt stormvejr af personlige og sundhedsfaglige problemer minder hun på en og samme tid om vigtigheden af nære og personlige relationer. Dette gælder både de venskabelige og familiære relationer, men også det forhold der opstår patient og læge imellem.

Et vigtigt opråb

Bogudgivelsen fungerer som et vigtigt opråb i debatten om ME. Med udgangspunkt i sin egen personlige fortælling forsøger Lone Dalsgaard at skærpe fokusset hos politikerne og sundhedspersonalet, så mulighederne for udredning og behandling kan blive bedre for ME-patienter i Danmark.

I forbindelse med udgivelsen af bogen inviterer Lone Dalsgaard også til et par timer med fokus på forholdene for ME-patienter. Formålet er her også at øge opmærksomheden på sygdommen. Du kan læse mere om dette arrangement her.

Hvornår står solen op over ME-patienter i Danmark udkommer den 16. marts, og du kan bestille bogen her.