Skip to main content
16. maj 2023

Mediekonkurrencen 2023 sætter naturløsninger på skoleskemaet

Som en del af Mediekonkurrencen 2023 inviterer WWF Verdensnaturfonden, Østifterne og JP/Politikens Hus landets 6. til 10. klasser til at producere deres egen avis under temaet ’Naturen er for vild’.

Af: Rikke Hansen | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA WWF VERDENSNATURFONDEN

Som en del af Mediekonkurrencen 2023 inviterer WWF Verdensnaturfonden, Østifterne og JP/Politikens Hus landets 6. til 10. klasser til at producere deres egen avis under temaet ’Naturen er for vild’. Herved sættes naturens tilstand og menneskets plads heri på skoleskemaet over hele landet.

Temperaturen stiger, klimaangsten spredes og biodiversiteten skranter. Kriserne står med andre ord i kø. Men der er meget, som kan gøres – og det er ikke for sent. Derfor inviteres landets 6. til 10. klasser til at prøve kræfter med journalistisk formidling, når de skal agere nyhedsredaktion som en del af Mediekonkurrencen 2023.

Med Mediekonkurrencen 2023 får de unge mulighed for at belyse og debattere de emner, der fylder noget hos dem. Elevernes historier kan spænde bredt, og de kan beskæftige sig med alt fra globale klimaforandringer til lokal natur.

Eleverne deltager i Mediekonkurrencen 2023, der løber fra uge 38-46, ved at producere deres egen avis i JP/Politikens Hus’ onlineværktøj ’Newsdesk’.

En konstruktiv tilgang til naturkrisen

Formålet med Mediekonkurrencen 2023 er at bidrage til den konstruktive journalistik.

Den offentlige debat om klima og biodiversitet er i høj grad præget af dommedagsscenarier – og selvom det kan være effektivt, så må vi ikke tage håbet fra næste generation. Der er mange gode historier og muligheder gemt i klima- og biodiversitetskriserne. Løser vi dem på en smart måde, kan vi skabe et samfund, der er bedre end det, vi har i dag, siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Kriserne fylder meget i de unges bevidsthed. Konkurrencen skal derfor give eleverne blik for en konstruktiv tilgang til naturkrisen med fokus på naturglæde, opbyggelige løsninger og historier om de store aktørers ansvar.

Næste generation skal have ordet

For at underbygge konkurrencens fokus er der i år indført en ekstra pris, som gives til den bedste idé til et naturfremmende initiativ i lokalområdet. Idéerne bliver bedømt af en jury med repræsentanter fra WWF Verdensnaturfonden og Østifterne.

Østifterne støtter både store og små projekter i hele Danmark. Ud over de bedste aviser er det derfor naturligt for os også at belønne konkrete ideer, siger Camilla Dolberg Schmidt, projektchef i Østifterne.

Ifølge Bo Øksnebjerg fra WWF Verdensnaturfonden giver det rigtig god mening at lade næste generation komme til orde:

Det er de unge skribenter, der overtager planeten efter os. Så det er væsentligt at høre, om de har ideer til bæredygtige initiativer, der kan gavne dem selv og planeten i fremtiden. Det kan sagtens være lokale initiativer, som måske senere kan skaleres, siger han.

Alle vinderne af Mediekonkurrencen 2023 modtager en pengepræmie og bliver hyldet til et stort arrangement i JP/Politikens Hus.

Fakta om Mediekonkurrencen 2023
  • Mediekonkurrencen er for elever i 6. til 10. klasse, og det er gratis at deltage
  • Tilmelding foregår på hjemmesiden skoleavis.dk frem til og med fredag den 15. september 2023, hvor lærere desuden kan downloade årets undervisningsmateriale
  • Mediekonkurrencen er især relevant som del af danskundervisningen, men emnet kan også inddrage fag som samfundsfag, geografi og biologi
  • Hver klasse laver deres egen avis og får 200 trykte eksemplarer tilsendt til skolen
  • De seks vinderklasser fejres til et arrangement i JP/Politikens Hus og modtager hver 5.000 kroner til klassekassen. Desuden kåres det bedste naturfremmende initiativ – vinderklassen modtager 5.000 kroner til klassekassen og 5.000 kroner til at udføre idéen
  • Mediekonkurrencen 2023 er støttet af Østifterne, som du kan læse mere om her
  • Vi opfordrer alle til at deltage og bidrage med originale og kreative idéer til en mere naturvenlig fremtid i lokalområdet
Om WWF Verdensnaturfonden

WWF (World Wide Fund for Nature) er en af verdens største og mest indflydelsesrige organisationer med mere end fem millioner støtter globalt. WWF har kontorer i flere end 80 lande og mere end 1.200 projekter over hele verden. WWF’s mission er at stoppe forringelsen af jordens naturlige miljø og skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen. Den danske afdeling, WWF Verdensnaturfonden, blev grundlagt i 1972 af Hans Kongelige Højhed Prins Henrik. Læs mere på wwf.dk.