Skip to main content
23. august 2023

Københavnerne renoverer køkkenet frem for at købe nyt i krisetider

Siden krigen i Ukraine brød ud, har køkkenbranchen været under pres. I krisetider køber vi mindre nyt, og det får kunderne til at strømme til hos københavnsk forhandler, der renoverer eksisterende køkkener.

Af: Isabella Ravn | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA OK KØKKENRENOVERING

Siden krigen i Ukraine brød ud, har køkkenbranchen været under pres. I krisetider køber vi mindre nyt, og det får kunderne til at strømme til hos københavnsk forhandler, der renoverer eksisterende køkkener.

Ruslands invasion af Ukraine har betydelige konsekvenser for den danske køkkenbranche. Ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Industri er branchen hårdt påvirket af stigende priser, lange leveringstider og mangel på råvarer som træ og stål. Men mens træ- og møbel-virksomhederne generelt har skruet ned for vækstudsigterne, har OK Køkkenrenovering vækstet markant siden krigens udbrud. I første halvår af 2022 er kædens andel af kundehenvendelser i København mere end fordoblet sammenlignet med samme periode sidste år.

I krisetider oplever vi, at flere får øjnene op for køkkenrenovering. Vi oplevede det under finanskrisen, og vi ser det i øjeblikket efter den russiske invasion i Ukraine, fortæller Steffen Kisselhegn, der er forhandler hos OK Køkkenrenovering i København.

Økonomisk rådgiver Lone Eriksen giver et bud på hvorfor:

I krisetider værner vi om os selv og vores værdier, ikke mindst vores penge, og et nyt køkken er meget konjunkturfølsomt og kan relativt nemt udsættes. For dem, der ikke kan vente, er køkkenrenovering et økonomisk fordelagtigt alternativ.

Hver femte vil genbruge mere

Ifølge en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Nordstat for Landbrug og Fødevarer angiver 65 procent af danskerne krigen i Ukraine som en bekymring. Bekymringerne skyldes primært stigende priser på fødevarer, energi og brændstof, og behovet for at spare penge har fået hver femte til at ville genbruge mere.

­Den ukrainske krig fylder meget i vores mentalitet, fordi den påvirker vores liv på rigtig mange punkter. Når vi handler, er priserne på især mejerivarer steget markant, benzinpriserne stiger med historisk fart og inflation og stigende renter berører boligmarkedet. Det resulterer i et mindre rådighedsbeløb og en større økonomisk bevidsthed, som blandt andet får os til at skære det dyre nye køkken fra i budgettet, fortæller Lone Eriksen.

Ifølge Steffen Kisselhegn er der ofte mange penge at spare ved at renovere frem for at købe nyt:

­Mange vælger at bevare køkkenets mere slidstærke dele. For eksempel er korpusset fra det eksisterende køkken ofte bevaringsværdigt, og ved at beholde det kan kunden i mange tilfælde spare 20-25.000 kroner.

Råvaremangel skaber perspektiv

Manglen på råvarer som træ og stål i Danmark skaber ifølge fremtidsforsker Kirsten Østergaard Poulsen øget opmærksomhed på at værne om ressourcerne.

I mange år har vi smidt væk og købt nyt uden videre omtanke for materialespild, men renovering og genbrug vinder i stigende grad frem. I krisetider, hvor materialer er en mangelvare, ser vi vores forbrug i et større perspektiv, og det styrker værdien ved at leve bæredygtigt, siger Kirsten Østergaard Poulsen.

Steffen Kisselhegn supplerer:

Klimaet er en faktor for mange af vores kunder, når de vælger en renoveringsløsning frem for at investere i et helt nyt køkken.

OK Køkkenrenovering er en landsdækkende kæde, der siden stiftelsen i 2008 har specialiseret sig i at renovere køkken, bad og garderobe. Kæden har lokale afdelinger fordelt på 16 distrikter fordelt i landet. Læs mere på http://www.okkr.dk