Skip to main content
11. december 2023

International balletlegende takker af i Tivoli med det bedste fra en 50 år lang karriere

En oplevelse i verdensklasse venter når Hamburg Ballet, med John Neumeier i spidsen, den 16. til 18. maj indtager Tivolis Koncertsal med The World of John Neumeier – An Autobiography in Dance.

Af: Isabella Ravn | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA TIVOLI. Pressefoto: Tivoli. Foto: Kiran West.

En oplevelse i verdensklasse venter, når Hamburg Ballet, med John Neumeier i spidsen, den 16. til 18. maj indtager Tivolis Koncertsal med The World of John Neumeier – An Autobiography in Dance.

Under forestillingen guider den verdensberømte koreograf og kunstneriske leder af Hamburg Ballet, John Neumeier, publikum gennem stadierne af sin mangeårige karriere. John Neumeier medvirker selv i forestillingerne på scenen med sine dansere, deriblandt den danske solodanser Ida Praetorius. Balletgallaen markerer også John Neumeiers 51 succesfulde år som kunstnerisk leder af Hamburg Ballet.

Hamburg Ballet er blandt verdens ledende balletkompagnier, og John Neumeier regnes i ballettens verden for en levende legende. Fra den 16. maj 2024 opfører Hamburg Ballet fire forestillinger af balletgallaen The World of John Neumeier, der markerer 50 år med John Neumeier, som har stået i spidsen af kompagniet siden 1973.

Med balletter inspireret af musik og dans fra hans egen barndom, som Bernstein Dances og Shall we dance? udforsker Hamburg Ballet diversiteten i Neumeiers omfattende repertoire. Rejsen fortsætter med historiske klassikere som Nøddeknækkeren og Romeo og Julie – Neumeiers første helaftensballetter. Programmet inkluderer også uddrag af verdenskendte værker, deriblandt Mahlers 3. symfoni og Kameliadamen, som begge er en integreret del af repertoiret hos nutidens førende balletkompagnier verden over. Derudover præsenteres uddrag af signaturværket Nijinsky, inspireret af den legendariske danser Vaslav Nijinskys tragiske og dramatiske liv. Der vil også være uddrag af balletter, der endnu er ukendte for det københavnske publikum, som Ghost Light, Anna Karenina og Beethoven Project II.

Gallaprogrammet er en enestående mulighed for at opleve en stor del af John Neumeiers kunstneriske virke. Forestillingerne følger de mange stadier af John Neumeiers kunstneriske udvikling, komplimenteret af John Neumeiers personlige kommentarer og anekdoter.

I 2024 takker John Neumeier af fra sin nuværende stilling som kunstnerisk leder af Hamburg Ballet. Balletlegenden er dog langt fra færdig i rollen som koreograf, idet hans værker fortsat vil være tilknyttet det balletkompagni, han har været den kreative og kunstneriske kraft bag i mere end 50 år. Desuden vil han starte en ny karriere som freelance-koreograf og arbejde med et væld af internationale balletkompagnier.

Balletten byder også på et dansk islæt. Den danske Reumert-vindende solodanser Ida Praetorius, en af Hamburg Ballets stjernedansere, vender kortvarigt hjem til Danmark for at medvirke i The World of John Neumeier fra den 16. til den 18. maj 2024 i Tivolis Koncertsal.

John Neumeier, koreograf og kunstnerisk leder af Hamburg Ballet siger:

Det er længe siden, at Hamburg Ballet har været i København. Det var derfor med stor glæde, jeg kunne takke ja til Peter Bo Bendixens invitation til at optræde med mit kompagni i Tivolis Koncertsal. The World of John Neumeier virkede som det ideelle program, der giver Københavns publikum mulighed for at opleve en danset rejse gennem udvalgte oplevelser og aspekter af min filosofi, som den afspejles i mine balletter.

Ida Praetorius, solodanser på Det Kongelig Teater og Hamburg Ballet siger om den verdensberømte balletlegende:

Neumeiers balletter har fulgt mig siden, jeg var helt ung og har haft kæmpe betydning for den danser, jeg er i dag. Hans værker bliver ved med at ramme mig dybt og inspirere mig som kunstner på scenen. For at citere Neumeier selv: “Dance is the living shape of emotion“, og det er præcis, hvad jeg oplever i arbejdet med hans værker.

Peter Bo Bendixen, balletchef i Tivoli, siger:

Det er med stor glæde og forventning, vi ser frem mod at kunne byde John Neumeier og Hamburg Ballet velkommen tilbage til Tivoli i maj 2024. John Neumeier er en af det 20. og 21. århundredes vigtigste koreografer, og Hamburg Ballet rangerer blandt de førende balletkompagnier i verden. De fire forestillinger i Tivolis Koncertsal bliver en spektakulær oplevelse af værker i verdensklasse, skabt over fem årtier. Det bliver forrygende!

Om Hamburg Ballet John Neumeier

Hamburg Ballet rangerer blandt verdens ledende dansekompagnier. Internationale turnéer har gjort kompagniet til et højdepunkt på den internationale balletscene og en af Tysklands betydeligste kulturelle ambassadører. Kernen i kompagniet er kunstnerisk leder og chefkoreograf John Neumeier, der har ledt kompagniet siden 1973. Neumeier er mester i at kombinere den klassiske ballettradition med moderne former i sine værker, alt imens han tilfører sit koreografiske sprog med et personligt præg.

Neumeiers forestillingsintroduktioner har en særlig plads i Hamburg Ballets repertoire. Ved matinéerne, der har været en fast tradition flere gange per sæsonen i Hamburg Staatsoper siden 1973, dykker John Neumeier, sammen med sit kompagni, ned i specifikke aspekter af ballettens historie. Hamburg Ballet optræder på Hamburg Staatsoper, dets kreative hjem, mens prøvelokaler og uddannelsescenter er placeret i en separat bygning, Hamburg Ballettzentrum, der åbnede i 1989. Hamburg Ballettzentrum er også hjemsted for den professionelle Hamburg Ballettschule, såvel som Bundesjugendballett, for hvilke John Neumeier vil fortsætte med at være Kunstnerisk Leder.

Om balletgallaen The World of John Neumeier

Premiere: 16. maj 2024 kl. 19.30
Spilleperiode: 16. til 18. maj 2023
Scene: Tivolis Koncertsal
Genre: Ballet
Aldersanbefaling: Fra 10 år
Koreografi og iscenesættelse: John Neumeier
Dansere: Alle solodansere, solister og hele ensemblet fra Hamburg Ballet
Musik: Leonard Bernstein, Frederic Chopin, George Gershwin, Gustav Mahler, Sergei Prokofiev, Franz Schubert, Dmitri Shostakovich, Pjotr Tchaikovsky etc.
Scenografi og kostumer: John Neumeier, Jürgen Rose
Orkester: Tivoli Copenhagen Phil
Dirigent: Christian Øland

Gæstespillet er muliggjort med støtte fra Augustinus Fonden.