PRESSEMEDDELELSE FRA DET KONGELIGE TEATER
Det Kongelige Teater stiller i samarbejde med Mino Danmark, Mino Ung, Røst og CPH Stage skarpt på Grundloven med scenekunst, talks, musik og taler.
Den 5. juni 1849 underskrev Frederik den 7. Danmarks første grundlov. Målet var en grundlov, der gav frihed, lighed og rettigheder for alle samt forhindrede, at én person kunne tage magten alene. Indførslen af Grundloven betød enden på enevælden, og siden den dag er demokratiet i Danmark blevet markeret med grundlovsdag den 5. juni.
Men hvordan forholder vi os egentlig til Grundlovens paragraffer i vores hverdag og professionelle liv? Er Grundloven eviggyldig, og hvordan opretholdes de grundlovssikrede rettigheder i det Danmark, vi kender i dag?
Den 5. juni 2023 markerer Det Kongelige Teater grundlovsdagen i Skuespilhusets foyer ved at stille skarpt på Grundloven i et kunstnerisk lys med scenekunst, talks, musik og taler.
Arrangementet foregår i samarbejde med Mino Danmark, Mino Ung, talerskolen Røst og teaterfestivalen CPH Stage.
Aftenens vært er journalist Adnan Al-Adhami, kendt fra DR Ung TV. Adnan vil lede publikum gennem et tankevækkende og underholdende program, der gennem panelsamtale, oplæg, grundlovstaler og scenekunst vil dykke ned i vores fælles Grundlov.
Aftenen vil blandt andet byde på et Mino Talk-panel, hvor der stilles skarpt på ytringsfriheden i kunsten i et minoritetsetnisk og mangfoldigt perspektiv. Panelet vil bestå af musiker JJ Paulo, skuespiller Ellaha Lack og kulturjournalist Lucia Odoom. Talken modereres af Helin Erdem, TV-, radio- og SoMe-vært på DR P3. Talken vil komme ind på, hvordan deltagernede i panelet gør brug af deres ytringsfrihed til at udtrykke sig æstetisk og kritisk, og hvordan de oplever grundlovsretten til lige adgang til arbejde i deres erhverv.
Jurist og debattør Tarek Zaid Hussein holder oplæg om Grundloven samt giver publikum en forståelse for, hvilken rolle den spiller for vores rettigheder og i vores hverdag. Tarek Zaid Hussein har i mere end 10 år været en markant stemme i den offentlige debat, hvor han blandt andet har italesat vigtigheden af, at civilsamfundet spiller en langt større rolle i løsningen af fremtidens udfordringer.
Ofte er det politikere og andre med magt, der holder taler grundlovsdag, men i Skuespilhusets foyer vil det i stedet være en gruppe unge, som giver deres personlige bud på en grundlovstale anno 2023, hvor unges mistrivsel, krige og klimakrise fylder. De unge talere har været gennem et intensivt talerskoleforløb hos Røst, hvor de er blevet klædt på til at tage del i den offentlige debat.
Aftenen vil også byde på scenekunstneriske indslag i form af ballet, skuespil og opera.
Der vil blive opført uddrag fra skuespillet “Den anden arabiske kvinde” fremført af Hanin Georgis, som på stærkeste vis bryder med det stereotype billede, som samfund, medier og populærkultur hidtil har tegnet af arabiske kvinder. Forestillingen spillede for udsolgte sale på Blaagaard Teater i 2022.
Ditte Baltzer, balletdanser ved Den Kongelige Ballet, danser “Den Døende Svane” – en af de mest berømte soli i det internationale balletrepertoire. Dansen er sat til musik fra Camille Saint-Saëns orkestersuite “Dyrenes Karneval” og viser de sidste dramatiske og samtidig poetiske minutter i en vingeskudt svanes liv.
På operafronten vil solist ved Den Kongelige Opera, Palle Knudsen, fremføre Grevens Arie fra Figaros bryllup af Mozart. Figaro er en tjener, der viser sig at være klogere end de aristokratiske magthavere, han arbejder for. Når Grev Almaviva synger “Grevens Arie”, har han lige opdaget, at Figaro er i gang med at lægge en fælde for ham.
Dørene til Skuespilhuset åbner kl. 17.00, hvor baren er åben. Programmet er sat til kl. 17.30-19.30.
Arrangementet er gratis og åbent for alle på tværs af alder, køn, seksualitet og etnicitet. Det kræver blot, at der bookes billet på forhånd.
Arrangementet er skabt i samarbejde med Mino Danmark, Mino Ung, CPH Stage og Røst med støtte fra Knud Højgaards Fond og Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond.
Læs mere om arrangementet og bestil billet HER.