Skip to main content
23. oktober 2023

De store byer stikker af: Fire ud af fem nye jobs siden 2008 er opstået omkring København og Aarhus – se tallet for din landsdel

Beskæftigelsen er rekordhøj, men ikke alle steder, og langt de fleste nye jobs, der er skabt de seneste 15 år, er opstået i København, Københavns Omegn og Østjylland, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Af: Isabella Ravn | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA AE – ARBEJDERBEVÆGELSENS ERHVERVSRÅD

Beskæftigelsen er rekordhøj, men ikke alle steder, og langt de fleste nye jobs, der er skabt de seneste 15 år, er opstået i København, Københavns Omegn og Østjylland, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Danskerne er i job som aldrig før, men nye tal viser, at den historiske beskæftigelsesfremgang dækker over en geografisk skæv udvikling.

Siden 2008 er mere end fire ud af fem nye jobs således opstået omkring København og Aarhus. Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af data fra Danmarks Statistik.

Vi nærmer os, at tre millioner lønmodtagere er i arbejde, men når man dykker ned i tallene, viser det sig, at langt de fleste nye jobs, der er skabt de seneste 15 år, er tilfaldet områderne omkring København og Aarhus. Væksten har geografisk været skævt fordelt, siger Sofie Holme Andersen, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

59,8 procent af de nye opståede jobs siden 2008 er skabt i Københavnsområdet, og 21,7 procent i Østjylland.

Når jobbene koncentreres mere og mere betyder det, at det bliver sværere for mange at få et job i deres geografiske nærhed. Nogle har mulighed for at pendle efter jobbene, mens andre føler, at de er nødt til at flytte efter jobbene. Det kan igen gå hårdt ud over lokalsamfund i mindre befolkede områder, siger Sofie Holme Andersen.

Hvis man ikke ser på antallet af beskæftigede i landsdelen, men hvor stor en andel af befolkningen i den arbejdsdygtige alder, der er i arbejde, tegner der sig et andet billede. I løbet af 2022 eller 2023 har beskæftigelsesfrekvensen nemlig været rekordhøj i alle landsdele.

Med til historien hører, at en større andel af de 15-64-årige er i beskæftigelse i næsten alle landsdele, men det dækker igen over underliggende forklaringer. Når for eksempel Vestjylland både kan have tabt job og have en rekordhøj beskæftigelsesfrekvens, skyldes det, at der bor færre personer i alderen 15-64 år i landsdelen i forhold til 2008, siger Sofie Holme Andersen.

Læs analysen her

Analysens hovedkonklusioner
  • Knap 82 pct. af alle nye job skabt mellem 2. kvartal 2008 og 2. kvartal 2023 er beliggende i de tre landsdele København By, Københavns Omegn og Østjylland.
  • I landsdelene Bornholm og Vestjylland er antallet af job faldet siden 2008.
  • Beskæftigelsesfrekvenserne blandt de 15-64-årige er rekordhøje i 6 ud af 11 landsdele. Dog har de sat rekord over hele landet i enten 2022 eller 2023.
Overblik: Sådan har beskæftigelsen udviklet sig siden 2008 i din landsdel

Tabellen viser udviklingen i lønmodtagerbeskæftigelsen målt på arbejdsstedslandsdel fra 2. kvartal 2008 til 2. kvartal 2023. Derudover viser den jobvæksten i samme periode. Den yderste højre kolonne viser landsdelenes andel af jobvæksten i samme periode.

For eksempel er 38,8 procent af nye job i Danmark fra 2008 til 2023 opstået i Byen København.

Kommunerne i de 11 landsdele

Byen København: København, Frederiksberg, Dragør, Tårnby

Københavns Omegn: Albertslund, Ballerup, Brøndby, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Lyngby-Taarbæk, Rødovre, Vallensbæk

Nordsjælland: Allerød, Egedal, Frederikssund, Furesø, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Hillerød, Hørsholm, Rudersdal

Østsjælland: Greve, Køge, Lejre, Roskilde, Solrød

Vest- og Sydsjælland: Faxe, Guldborgsund, Holbæk, Kalundborg, Lolland, Næstved, Odsherred, Ringsted, Slagelse, Sorø, Stevns,Vordingborg

Fyn: Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland, Middelfart, Nordfyns, Nyborg, Odense, Svendborg, Ærø

Sydjylland: Billund, Esbjerg, Fanø, Fredericia, Haderslev, Kolding, Sønderborg, Tønder, Varde, Vejen, Vejle, Aabenraa

Østjylland: Favrskov, Hedensted, Horsens, Norddjurs, Odder, Randers, Samsø, Silkeborg, Skanderborg, Syddjurs, Aarhus

Vestjylland: Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Skive, Struer, Viborg

Nordjylland: Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt, Læsø, Mariagerfjord, Morsø, Rebild, Thisted, Vesthimmerlands, Aalborg

Bornholm: Bornholm

Læs analysen her