Skip to main content
1. maj 2024

Danmarks bedste alkoholfri øl skal kåres i Tivoli

Danmarks bedste alkoholfri øl bliver kåret i Tivoli den 18. maj under Tivoli Food Festival. Et dommerpanel fra Danske Ølentusiaster har blindsmagt alle de indsendte øl, hvorfra de har udvalgt otte finalister, der skal dyste om titlen den 18. maj. Se hvilke bryggerier, der klarede sig igennem nåleøjet her.

Af: Tivoli | Foto: Tivoli
PRESSEMEDDELELSE

Hvordan smager kongerigets bedste alkoholfri øl? Det havde hele 21 forskellige bryggerier fra hele landet 42 forskellige bud på. De 42 alkoholfri øl, er netop blevet blindsmagt af et uvildigt dommerpanel fra Danske Ølentusiaster, som efter flere timers smagen, gurglen og debatteren kunne kåre de otte bedste og dermed finalisterne i det kommende DM i Alkoholfri Øl, som løber af stablen ved Tivoli Food Festival i samarbejde med Danske Ølentusiaster lørdag den 18. maj.

De otte finalister kommer fra så forskellige bryggerier som: Anarkist Brewery, Ørbæk Bryggeri, Royal Unibrew, Bryggeriet Skands, Svaneke Bryghus, Bryggeriet Frejdahl, Hornbeer og Klosterbryggeriet – altså en bred pallette af øl fra både store og små bryggerier fra hele landet.

Per Bendixen fra Danske Ølentusiaster, var en af de dommere, som smagte sig frem til de otte finalister. Han siger om bedømmelsen:

Vi har bedømt ud fra kriterierne, der lyder, at øllet skal smage af øl. Det er jo alkoholfri øl og ikke alkoholfri drik. Det har elimineret nogle rigtigt fine frugtdrikke, som smagte godt, men ikke af øl. Øllet skal så vidt det er muligt skjule, at det er alkoholfri øl, og derfor ikke have denne søde fornemmelse af urt, som nogle alkoholfri øl har. Øllet skal heller ikke kompensere for den manglende alkohol med for meget humle, da oplevelsen bliver ubalanceret og astringent. Med andre ord, skal øllet smage godt og harmonisk.

Non-alkoholisk medvind

Alkoholfri øl har medvind i disse år. Salget af de alkoholfri varianter er gået fra at ligge under grape-sodavand til at være mangedoblet de seneste år og netop nu ligger salget af alkoholfri øl 20% over salget sidste år. Og det er der god grund til. Hvor alkoholfri øl tidligere kun kunne fås i ganske få varianter – ofte uden så megen smag – fås de i dag i et utal af varianter, som seriøse ølbryggere har gjort sig umage med. Det er altså blevet mere velsmagende at slippe for tømmermændene eller at skulle køre hjem efter en frokost.

Den udvikling hylder Tivoli og Danske Ølentusiaster ved at afholde det første DM i alkoholfri øl – en kåring som altså står mellem otte yderst skarpe kombattanter.

Kasper Mundt-Nielsen fra Danske Ølentusiaster, som er medarrangør af konkurrencen siger:

Niveauet blandt alkoholfrit øl er steget markant de senere år, og det samme er udvalget, og der har været stor opbakning til DM i Alkoholfri Øl blandt bryggerierne, der har indleveret 42 øl fordelt over ti forskellige stilarter, dog med IPA og pale ale som de dominerende øltyper. Det er disse stilarter, der har været længst fremme på markedet for alkoholfrit øl, og det er naturligt, at de dominerer konkurrencen, men jeg spår, at vi vil se endnu flere pilsnerøl og frugtøl – måske endda også noget helt mørkt øl – allerede i næste års konkurrence. Øl er og bliver en vigtig del af den danske kultur, alkohol eller ej, og med Danmarksmesterskabet i Alkoholfri Øl vil vi vise hvor langt alkoholfrit øl er kommet i sine bestræbelser på at være en fuldgod erstatning til den konventionelle øl.

Mikkel Ustrup, som er high end director i Tivoli og en af arrangørerne bag Tivoli Food Festival siger om det nye DM:

Vi er glade for at være med til at skabe et nyt DM og at slå et slag for alkoholfri øl, som er i rivende udvikling i disse år. Der bliver lavet noget virkelig spændende alkoholfri øl ude omkring i landet, og vi er glade for den store opbakning, der har været fra bryggeriernes side og for de mange spændende og øl, der har været tilmeldt. Nu glæder vi os til at hylde de otte finalister ved det første DM i Alkoholfri Øl – og til at skyde Tivoli Food Festival i gang.

Fakta:

I år er det ti år siden, at grænsen for, hvornår en øl må kaldes for alkoholfri, blev hævet fra 0,1% til 0,5%. Dengang var alkoholfri øl en raritet, siden er salget eksploderet.  Det viser den årlige undersøgelse fra Bryggeriforeningen, der undersøger volumen og antal af forskellige typer solgte øl med lav- eller nulprocent alkohol.

Her fremgår det, at de danske bryggerier solgt 11,5 pct. flere alkoholfri øl i 2023 end de gjorde i 2022. Dermed drak danskerne 8,3 mio. liter alkoholfri øl i 2023.

Det betyder, at tendensen fra de forrige år fortsætter og salget af alkoholfri øl er – ifølge Bryggeriforeningens tal – firedoblet over de seneste ti år.