Skip to main content
22. maj 2024

Danmarks bedste alkoholfri øl er kåret

Første DM i Alkoholfri Øl blev afholdt i Tivoli lørdag eftermiddag i samarbejde med Danske Ølentusiaster. Vinderen blev fundet blandt de otte finalister, og der var tæt løb mellem anden- og tredjepladsen.

Af: Tivoli | Foto: Jakob Melgaard / Tivoli
PRESSEMEDDELSE
Danmarks bedste alkoholfri øl hedder 0,0% Pilsner og kommer fra Royal Unibrew. Det står klart, efter det første DM i Alkoholfri Øl

For første gang nogensinde blev Danmarks bedste alkoholfri øl kåret og konkurrencen blev afholdt i Tivoli som del af Tivoli Food Festival.

Et dommerpanel bestående af tv-vært Peter Ingemann, ølconnaisseur Carsten Berthelsen, to professionelle øldommere fra Danske Ølentusiaster og 70 publikummer (som tilsammen havde en dommerstemme), blindsmagte sig igennem de otte finalister og fandt frem til de tre bedste.

Her blev vinderen altså Royal Unibrews 0,0% Pilsner. Andenpladsen gik til Klosterbryggeriet fra Skanderborgs øl; Nonnen, mens CPH All Night fra Bryggeriet Skands fra Brøndby kan kalde sig Danmarks tredje bedste alkoholfri øl.

Daniel Bjørk fra det vindende bryggeri Royal Unibrew siger om sejren:

Det er en fantastisk stor ære. Det var et stærkt felt med nogle rigtig gode alkoholfri øl. Men der er stadig meget at gøre, og vi skal blive endnu bedre. Den alkoholfri øl-scene vokser, både fordi teknologien gør det muligt at lave bedre alkoholfri øl, og fordi vi har en ungdom, som i stigende grad efterspørger alkoholfri alternativer. Både fordi mange ikke ønsker at blive så berusede, når de går ud, og fordi det bare er en anden følelse, når man er i byen og skal holde sig ædru, at man har en øl – også selvom den er alkoholfri. Så det er helt sikkert et område, hvor vi kommer til at arbejde videre og udvikle nyt. Jeg glæder mig til at komme tilbage næste år og dyste.

Kasper Mundt fra Danske Ølentusiaster siger om årets line up af alkoholfri øl

Niveauet blandt de tilmeldte alkoholfri øl var højere, end vi turde håbe på på forhånd. Faktisk kunne vi nemt have haft dobbelt så mange øl med i finalen uden at gå på kompromis med kvaliteten. De øl, som de uddannede øldommere har udvalgt til finalen, udmærker sig ved at levere en smags- og duftoplevelse på højde med konventionelle øl. Det er imponerende at se, hvor mange alkoholfri og lavalkoholiske øl der i dag formår at ramme denne standard sammenlignet med for blot få år siden.

Mange om buddet

Dagens otte finalister var forud for finalen i Tivoli blevet udvalgt blandt 42 indsendte øl fra 21 bryggerier fra hele landet.

De otte finalister kom fra forskellige bryggerier som: Anarkist Brewery, Ørbæk Bryggeri, Royal Unibrew, Bryggeriet Skands, Svaneke Bryghus, Bryggeriet Frejdahl, Hornbeer og Klosterbryggeriet – altså en bred pallette af øl fra både store og små bryggerier fra hele landet.

Fakta om alkoholfri øl

I år er det ti år siden, at grænsen for, hvornår en øl må kaldes for alkoholfri, blev hævet fra 0,1% til 0,5%.

Dengang var alkoholfri øl en raritet, siden er salget eksploderet. Det viser den årlige undersøgelse fra Bryggeriforeningen, der undersøger volumen og antal af forskellige typer solgte øl med lav- eller nulprocent alkohol.

Her fremgår det, at de danske bryggerier solgt 11,5 pct. flere alkoholfri øl i 2023 end de gjorde i 2022. Dermed drak danskerne 8,3 mio. liter alkoholfri øl i 2023.

Det betyder, at tendensen fra de forrige år fortsætter og salget af alkoholfri øl er – ifølge Bryggeriforeningens tal – firedoblet over de seneste ti år.

Foto: Jakob Melgaard / Tivoli