Skip to main content
23. november 2023

Dårlig økonomi påvirker gaveshoppingen for københavnerne

Den pressede økonomi kan ses, når københavnerne køber deres julegaver i år.

Af: Rikke Hansen | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA DBA

På fredag plejer danskerne hvert år at gå i sort. Kalenderen kalder ind til den helt store juleshoppe-dag: Black Friday. Men for mange danskers vedkommende bliver julen i år billigere. I en ny undersøgelse svarer omkring halvdelen af danskerne, at de til jul i år vil droppe gaverne, købe billigere gaver, købe brugte gaver og/eller købe færre gaver.

Hver femte julegave vil skuffe dig juleaften.

Sådan kan man lidt kækt konkludere ud fra resultaterne af ny befolkningsundersøgelse:

21 % af danskerne, og dermed mere end hver femte, svarer nemlig i undersøgelsen, at deres stramme økonomi betyder, at de i år vil give billigere julegaver.

Undersøgelsen er udarbejdet for Norstat på vegne af DBA. Danskerne er blevet spurgt, om de stigende leveomkostninger såsom høje renter og dyrere fødevarer vil påvirke deres jul. Det svarer 47 procent af deltagerne ja til. Og den udvej, som flest af os tyer til, er altså at købe nogle billigere julegaver.

Gaverne behøver bestemt ikke være dårligere, bare fordi omgangskredsens julegavebudget i år bliver sat lavere. Går man på brugtmarkedet, sparer man typisk halvdelen af prisen for sin vare, og dermed er der rig mulighed for at give gaver i samme størrelsesorden som sidste år – bare brugt – bare billigere, fortæller DBAs presseansvarlige, Julie Schoen.

Undersøgelsen viser, at der også er 13 %, der planlægger at købe færre gaver, mens 3 % vil købe julegaverne brugte, og 2 % dropper helt at give julegaver i år. Alt sammen som følge af den økonomiske udvikling i Danmark. Meget kunne derved godt tyde på et mindre salg på fredag, hvor datoen siger ’Black Friday’.

Jeg er til gengæld spændt på, om trafikken på DBA ”går amok” på fredag. For vi ved samtidig fra samme undersøgelse, at 24 % i år planlægger at købe deres julegaver brugte. Men det er altså kun 3 %, der forventer at købe brugte julegaver som følge af deres pressede økonomi. Det fortæller noget om, at de danskere, der køber brugt til jul, ikke gør det af økonomiske årsager, konkluderer Julie Schoen.

Resultater fra undersøgelsen

Herunder kan du se nogle af spørgsmålene og svarerne fra undersøgelsen.

Spørgsmål: Hvor mange af de julegaver, du skal give den kommende jul, forventer du at købe brugt?

1 % – Jeg forventer at købe alle julegaverne brugt

3 % – Jeg forventer at købe en stor del af julegaverne brugt

20 % – Jeg forventer at købe en mindre del af julegaverne brugt

58 % – Jeg forventer ikke at købe nogen julegaver brugt

18 % – Ved ikke

Spørgsmål: Mange danskeres økonomi er blevet påvirket af den økonomiske udvikling i Danmark det seneste års tid. Fx er renterne steget og fødevarepriserne er højere end for et år siden. Vil de stigende leveomkostninger påvirke din jul?

54 % – Nej, det spiller ingen rolle.

  • 60 % Midtjylland
  • 54 % Hovedstaden
  • 51 % Sjælland, Syddanmark, Nordjylland
  • 51 % Syddanmark

47 % –  Ja (køber enten billigere, færre, ingen eller brugte gaver)

6 % – Ved ikke

I den gule søjle ses besvarelserne fra Hovedstadsområdet. Kilde: DBA.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført i perioden 30. oktober – 3. november 2023 via internettet med udgangspunkt i Norstats panel, på vegne af DBA. Undersøgelsen er gennemført blandt 1.000 danskere i alderen 18-75 år. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse.