Skip to main content

LGBT+ Danmark og Det Kongelige Teater fejrer queer personer i scenekunsten

I anledningen af LGBT+ Danmarks 75års jubilæum sætter Det Kongelige Teater og LGBT+ Danmark i fællesskab fokus på de queer personer, der har eksisteret både på scenen og bag kulissen fortidigt, nutidigt og fremtidigt. Var teatret engang et frirum, hvor queer personer kunne udtrykke sig og eksistere? Og hvad med de queer personer, der ikke […]

LokalNyt
Af: Daniel Svendsen | Foto:

I anledningen af LGBT+ Danmarks 75års jubilæum sætter Det Kongelige Teater og LGBT+ Danmark i fællesskab fokus på de queer personer, der har eksisteret både på scenen og bag kulissen fortidigt, nutidigt og fremtidigt.
Var teatret engang et frirum, hvor queer personer kunne udtrykke sig og eksistere? Og hvad med de queer personer, der ikke var plads til på de store teatre – hvor endte de henne? Hvordan er queer personer overhovedet blevet skildret i scenekunsten gennem tiden – hvis de altså blev det? Hvordan ser repræsentationen af queer personer i scenekunsten ud i dag? Og hvad ønsker unge queer scenekunstnere for fremtiden?
Tirsdag d. 7. november kl. 17 præsenterer Det Kongelige Teater i samarbejde med LGBT+ Danmark det gratis arrangement Queer personer i scenekunsten– dengang, nu og hvor skal vi hen? i Skuespilhusets foyer.
Arrangementet afholdes i anledning af LGBT+ Danmarks 75års jubilæum. Aftenen vil byde på både et historisk perspektiv, scenekunstneriske indslag og samtaler med unge queer scenekunstnere om deres egne oplevelser som queer på scenen.
Aftenens vært er medstifter af In futurum og rådgiver om bæredygtighed og social retfærdighed Moussa Mchangama (han/ham), som vil føre publikum sikkert igennem programmet.
Ballet vil blive åbnet med en opførsel af Den Døende Svane – en af de mest berømte soli i det internationale balletrepertoire, danset af Sebastian Haynes (han/ham), solist ved Den Kongelige Ballet. Den Døende Svane bliver traditionelt danset af en kvindelig balletdanser på tå, men denne aften kan publikum opleve Sebastian Haynes’ fortolkning af værket.
Storm Møller Madsen (de/dem), der forsker i spørgsmål omkring repræsentation, køn og feministiske/queer strategier for kunstproduktion og Jørgen Callesen (ham/de), medgrundlægger af kunstorganisationen Warehouse9 og Ph.d. i kunstnerisk forskning, vil byde på et historisk tilbageblik på queer scenekunstnere og scenekunst og den udvikling, der har været gennem tiden.
Aftenen vil også byde på en reading fra den publikums- og anmelderroste forestilling Arven, der vandt Sceneprisen ved Danish Rainbow Awards 2023. Readingen vil blive fremført af Kristoffer Eriknauer (han/ham) og Emil Blak Olsen (han/ham).
Til sidst vil Moussa Mchangama (han/ham) i samtale med skuespiller Kristoffer Eriknauer (han/ham), balletdanser Oliver Starpov (han/ham), skuespiller Signe Thielsen (hun/hende) og dramatiker Marie Bjørn (hun/hende) dykke ned i en samtale om, hvordan repræsentationen af queer personer i scenekunsten ser ud i dag, hvordan de unge scenekunstnere selv ønsker, fremtiden skal se ud, hvordan det er at spille og danse queerroller, og hvordan de forholder sig til fortidens scenekunstnere, der udfordrede rammerne på scenen før dem.
Praktisk info:

Dørene til Skuespilhusets foyer åbner kl. 16:00, mens selve programmet går i gang kl. 17:00.
Arrangementet er gratis og åbent for alle på tværs af alder, køn, seksualitet og etnicitet.
Arrangementet er skabt i samarbejde med LGBT+ Danmark.

Læs mere om arrangementet og bestil billet HER.
Pressemeddelelse fra Det Kongelige Teater